Biodanza met Ruud

Wat is biodanza

illustratie

Biodanza is ontwikkeld door Rolando Toro Areneda. Hij was kunstenaar en medisch antropoloog aan de universiteit van Santiago de Chile. Biodanza heeft zich inmiddels wijd verbrijd als een manier van dansen, waarin het vooral gaat om ontmoeten, genieten en ontspannen.

Biodanza is a human integration system of organic renewal and of re-experience of the life original functions. Its application consists in leading vivencias through music, singing, movements and group encounter situations.
(Citaat: IBF Rolando Toro)

Biodanza is speels, intiem, heel erg leuk, en ...

Dansen vanuit het hart

Biodanza stimuleert ervaren en het intens beleven van het hier en nu. Het gaat over je laten bewegen, contact maken met je passie. Leven vanuit je fundament, de basisinstincten, die je van nature hebt meegekregen.

Vanuit acceptatie, respect en ongedwongen ontmoetingen kun je werken aan souplesse in je eigen fundament. Dan kun je jezelf ontwikkelen en verrijken met de ervaringen, die je opdoet.

Tijdens de vivencia wordt je uitgenodigd grenzen te verkennen, mee te gaan met de groep, maar ook grenzen te herkennen, te respecteren en er voor op te komen.

illustratie

Biodanza werkt met het uitschakelen van gedachten, controle en aangeleerde oordelen. Het ondersteunt je, om je diepere gevoelens en verlangens te leren kennen. Je wordt zelfbewuster en raakt meer verbonden met jezelf en je omgeving. Het betreft vertrouwen op en omgaan met je instincten en gevoelens.

Door mee te gaan in de flow van de groep, het ritme en de melodie van de muziek, kun je tot een diepe vorm van ontspanning en overgave komen. Dit is een gezond herstelproces en schept ruimte voor organische vernieuwing.

Doelstelling van biodanza

Het doel van biodanza is om mensen terug te brengen naar een manier van leven, waarin het leven zelf centraal staat. Biodanza zet je in beweging en versterkt je om te leven vanuit je natuurlijke kracht.

Biodanza spreekt het vitale, gezonde onderbewuste deel in jezelf aan.

Vivencia

Het woord 'vivencia wordt onder andere gebruikt voor een biodanza sessie. In het Spaans betekent het zoveel als 'intense belevenis'. Hiermee wordt een uniek moment van jezelf beleven, voelen en uit het denken komen aangeduid. Dit is wellicht het meest verfrissende element van biodanza en dansen in het algemeen. Als individu kom je volledig in het hier en nu te staan en laat gedachten los. Dit schept ruimte voor emotionele, vernieuwings- en herstelprocessen. Dit is ook de reden dat het gebruik is tijdens de vivencia niet te praten. Het gaat er dan om jezelf te laten zien op een waarachtige manier door middel van lichaamstaal en expressie van gevoelens.

illustratie

De muziek is zo gekozen dat zij past bij het doel van de dans-oefeningen. Je danst op allerlei soorten muziek: Latin, blues, soul, jazz, rock, wereldmuziek, klassiek. De dansen worden afwisselend individueel, in duo's of als groep gedaan.

Lees meer over de 'Vijf lijnen van Vivencia'.

Onderzoek naar biodanza

In de periode 1998-2004 zijn een aantal studies uitgevoerd door de faculteit van toegepaste psychologie van de Universiteit van Leipzig in samenwerking met de Universiteit van Buenos Aires. Daaruit kwam naar voren dat het regelmatig beoefenen van biodanza positieve effecten heeft op stress en emotieregulatie. Biodanza bevordert verwerkingsprocessen en het algemeen gevoel van welbevinden.

Kortom, dansen heeft een diep ontspannende werking en is een gezonde, bevrijdende bezigheid.

Lees meer over Rolando Toro.